Jambalaya – potrawa kuchni kreolskiej

Jambalaya powstała prawdopodobnie na Karaibach. Jednak ta pyszna potrawa najlepiej przyjęła się w amerykańskiej Luizjanie, gdzie corocznie obchodzone jest jej święto. Jambalaya wywodzi się hiszpańskiej paelli, jednak została udoskonalona przez wpływy kuchni francuskiej, co doskonale da się wyczuć w jej smaku. 

Składniki:

  • 250g Ryżu Paraboiled Britta
  • 300g piersi kurczaka
  • 200g niedużej ostrej kiełbaski np. Chorizo
  • 1 – 2 łyżki mieszanki kreolskiej
  • 1szt żółtej cebuli
  • 1szt marchewki
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1szt papryki czerwonej
  • 1szt papryki żółtej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • olej
  • sól, pieprz

Mieszanka Kreolska:

  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka papryki cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na mieszankę kreolską mieszamy razem.

2. Kurczaka kroimy na 1cm kawałki i doprawiamy mieszanką kreolską. Kiełbaskę kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w kostkę, marchew i seler w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Czosnek drobno siekamy.

3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kiełbaskę, jak się ładnie zrumieni dodajemy kurczaka i smażymy przez 5 minut. Mięso przekładamy do miski. Na patelnie wlewamy olej i smażymy cebulę, seler, marchew i czosnek przez 2 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty.

4. Do obsmażonych warzyw dodajemy ryż, smażymy jeszcze 1 minutę i dodajemy pomidory, kukurydzę, tymianek, liść laurowy i bulion, doprawiamy odrobine solą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut.

5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy szczypiorkiem.