Skip to main content

Pachnące Azją i sycące – takie jest danie, które przygotowaliśmy do podania z ryżem jaśminowym Britta! Do tego mnóstwo warzyw i chrupiącego tofu. Smacznego!

Składniki:

  • 200g ryżu jaśminowego Britta
  • 400g tofu naturalnego
  • 1 duża papryka
  • 1 duża marchewka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebulki dymki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 100g niesolidnych orzeszków ziemnych

Marynata:

  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chińskiego wina ryżowego
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos:

  • 4 łyżki bulionu warzywnego lub wody2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem, tofu pokroić w dużą kostkę. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku przez 20 minut. Następnie wymieszać z marynatą. Warzywa pokroić w dużą kostkę, czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki sosu wymieszać.
  2. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Rozgrzać olej w woku lub dużej patelni. W pierwszej kolejności smażyć tofu. Jak się zarumieni ściągnąć z patelni. Jeśli potrzeba – dodać łyżkę oleju i na mocnym ogniu smażyć kolejno wawarzywa, zaczynając od marchewki, selera, papryki. Na koniec dodać cebulę, czosnek i imbir. Smażyć przez pół minuty i dodać sos. Jak sos zgęstnieje dodajemy usmażone tofu, całość podgrzewamy i podajemy z ryżem.

Smacznego!