Sezon na grzyby trwa w najlepsze dlatego warto w pełni go wykorzystać. Ryż brązowy idealnie komponuje się z tymi wyjątkowo pysznymi darami lasu. Stworzymy danie, które z pewnością zachwyci nas swoim smakiem.
SKŁADNIKI:
- około 50 dag leśnych grzybów
- średnia cebula
- łyżka masła
- 25 dag Ryżu Brązowego marki Britta
- szklanka śmietany 12-proc
- jajo
- 4 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz
- łyżka masła do naczynia żaroodpornego
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby oczyścić, umyć, dokładnie odsączyć, pokroić w plasterki. Na łyżce masła podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem i dusić, aż odparuje większość płynu. Ryż brązowy ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu, odsączyć i wymieszać. Wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę uduszonych grzybów i znów warstwę ryżu. Wymieszać śmietanę z jajem, solą i pieprzem. Uzyskanym sosem polać zapiekankę, posypać ją startym żółtym serem. Zapiekać w gorącym piekarniku do momentu, kiedy ser się zrumieni.