Skip to main content

Sezon na grzyby trwa w najlepsze dlatego warto w pełni go wykorzystać. Ryż brązowy idealnie komponuje się z tymi wyjątkowo pysznymi darami lasu. Stworzymy danie, które z pewnością zachwyci nas swoim smakiem.

SKŁADNIKI:

  • około 50 dag leśnych grzybów
  • średnia cebula
  • łyżka masła
  • 25 dag Ryżu Brązowego marki Britta
  • szklanka śmietany 12-proc
  • jajo
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • łyżka masła do naczynia żaroodpornego

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby oczyścić, umyć, dokładnie odsączyć, pokroić w plasterki. Na łyżce masła podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem i dusić, aż odparuje większość płynu. Ryż brązowy ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu, odsączyć i wymieszać. Wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę uduszonych grzybów i znów warstwę ryżu. Wymieszać śmietanę z jajem, solą i pieprzem. Uzyskanym sosem polać zapiekankę, posypać ją startym żółtym serem. Zapiekać w gorącym piekarniku do momentu, kiedy ser się zrumieni.