Zielona soczewica to ważny składnik diety wegetariańskiej, ale również pyszny dodatek lub baza do zup i różnego rodzaju dań. Polecamy przepis na wyborną zupę z zielonej soczewicy z aromatycznym serem korycińskim.
Składniki:
- 200 zielonej soczewicy
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
- 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
- 1 słoik passaty
- bagietka
- ser koryciński (lub feta)
- świeże oregano
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- oliwa
- sól i pieprz
Metoda:
- Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W oddzielnym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i 3 ząbki czosnku. Smażyć aż cebula się zeszkli i dodać passatę. Do słoika z passaty nalać do pełna wody i dodać do zupy. Posolić i gotować przez 5 minut.
- Po tym czasie dodać soczewicę i całość gotować przez kolejne 10 minut. Na sam koniec doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem oraz dodać posiekane ząbki czosnku. Podawać z grzanką, pokruszonym serem korycińskim i świeżym oregano.