Skip to main content

Zupa stanowi świetną propozycję, zwłaszcza w chłodne dni. Jest nie tylko wyjątkowa smaczna, ale także prosta w przygotowaniu, a do tego świetnie rozgrzewa oraz syci na długo. Koniecznie sprawdźcie naszą propozycję na zupę portugalską z ryżem brązowym.

SKŁADNIKI:

  • 2 i 1/2 litra wywaru z kurczaka
  • cebula
  • starta skórka z cytryny
  • świeża mięta
  • pół kilo ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • pierś z kurczaka
  • torebka Ryżu Parboiled marki Britta

Cebulę obieramy, dzielimy na ćwiartki i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy wywar z kurczaka, dodajemy cebulę, łyżeczkę startej skórki z cytryny, gałązkę świeżej mięty, ziemniaki i łyżkę oliwy z oliwek. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, wkładamy całą pierś z kurczaka i gotujemy 25 minut, aż mięso się ugotuje. Wyjmujemy kurczaka i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w cienkie płatki. Miętę usuwamy. Kiedy kurczak stygnie, do płynu w garnku wrzucamy ryż i gotujemy na maleńkim ogniu, aż będzie miękki – 25 do 30 minut. Do zupy wkładamy pokrojonego kurczaka, wlewamy 2 łyżki soku z cytryny, podgrzewamy i doprawiamy solą. Zupę posypujemy siekaną świeżą miętą.