Zapiekanka warzywna z ryżem brązowym to nasza propozycja na prosty i pełen wartości odżywczych obiad 🙂
SKŁADNIKI:
- 30 dag ugotowanego ryżu
- 30 dag gotowanej szynki
- 2 cebule
- 5 dojrzałych pomidorów
- 3 jajka
- 15 dag startego żółtego sera
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- masło do wysmarowania naczynia
PRZYGOTOWANIE:
Szynkę pokroić w kostkę, a cebulę obrać i drobno posiekać. pomidory obrać ze skóry, przeciąć na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, a następnie ułożyć warstwę ryżu, szynki i pomidorów. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i wlać je do zapiekanki. Wierzch posypać żółtym serem i piec ok 30 min w temp 180 st. Zapiekanka może być serwowana z surówkami lub daniami mięsnymi.