W ciepłe dni odchodzimy od spożywania mięsa. Jemy lżej, a w naszej diecie pojawia się coraz więcej warzyw. Polecamy przepis na pyszny, wiosenny burger przygotowany na bazie czerwonej soczewicy z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw. Z pewnością będzie to doskonała propozycja na lekki, sycący, wiosenny obiad.
Składniki
Burger:
- 250g czerwonej soczewicy Halina
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 marchewka, starta na tarce
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżeczki kuminu w całości
- ½ łyżeczki kolendry w całości
- 500ml wody
- 100g szpinaku baby
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- woda
- olej
- sól, pieprz
Sos:
- 1 szklanka jogurtu grackiego
- 70g pokruszonego serka feta
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 1 łyżka koperku, posiekanego
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oliwy (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Dodatki:
- kilka listków dowolnej sałaty
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- 4 sztuki rzodkiewki
- 1 czerwona cebula
- małe opakowanie kiełków słonecznika
- bułki do burgerów lub dowolne inne bułki
Sposób wykonania:
- Burgery: Na suchą i rozgrzaną patelnie dodajemy kumin i kolendrę i prażymy przez 1 minutę uważając żeby nie przyrumienić zbyt mocno. Ściągamy z patelni przyprawy, dodajemy olej, cebulę, marchewkę i czosnek. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy soczewicę, przyprawy, wodę i odrobine soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Soczewica powinna być jeszcze odrobinę twarda. Dodajemy szpinak i zostawiamy do ostudzenia na 10 minut. Do soczewicy dodajemy bułkę tartą, jajko i w razie potrzeby podlewamy wodą. Formujemy burgery.
- Sos: mieszamy wszystkie składniki na końcu dodając ocet i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Dodatki: Ogórek, cebulę, rzodkiewki i pomidora kroimy w pół centymetrowe plastry. Bułki kroimy na pół
- Serwowanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Uformowane burgery smażymy przez 2 – 3 minuty z każdej strony aż się zagrzeją i ładnie zarumienią. Wylewamy olej, wycieramy patelnię i podgrzewamy bułki układając przecięciem do patelni.
Na spód bułek nakładamy liście sałaty, następnie burgera, sos, wszystkie dodatki i przykrywamy drugą połówką bułki.
Smacznego!