Zapiekanka warzywna z ryżem brązowym

Zapiekanka warzywna z ryżem brązowym to nasza propozycja na prosty i pełen wartości odżywczych obiad 🙂

SKŁADNIKI:

  • 30 dag ugotowanego ryżu
  • 30 dag gotowanej szynki
  • 2 cebule
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 3 jajka
  • 15 dag startego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • masło do wysmarowania naczynia

PRZYGOTOWANIE:

Szynkę pokroić w kostkę, a cebulę obrać i drobno posiekać. pomidory obrać ze skóry, przeciąć na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, a następnie ułożyć warstwę ryżu, szynki i pomidorów. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i wlać je do zapiekanki. Wierzch posypać żółtym serem i piec ok 30 min w temp 180 st. Zapiekanka może być serwowana z surówkami lub daniami mięsnymi.