Fasolka po bretońsku to klasyczny przepis, który na polskich stołach gości od dziesiątek lat! Do tego dania idealnie nadaje się fasola Jaś Tyczny Duży Halina – dodaj wysokiej jakości kiełbasę, boczek, warzywa i gotowe! Pyszne i sycące danie podano!
Składniki:
- 1 opakowanie suszonej białej fasoli
- 200g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 kiełbasa podwawelska pokrojona w plasterki
- 1 cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki siekanych pomidorów
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Metoda:
- Fasolę zalać w dużej misce wodą i odstawić na 12 godzin. Odsączyć i gotować w osolonej wodzie do miękkości.
- Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać boczek i smażyć aż się ładnie zarumieni. Następnie dodać kiełbasę, cebulę i czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zalać wszystko pomidorami z puszki, dodać przyprawy przykryć i gotować przez 5 minut.
- Fasolę przełożyć do garnka, dodać szklankę wody, doprawić solą i pieprzem i gotować pod przykryciem przez 10 minut. W razie potrzeby podlać większą ilością wody. Na koniec dodać natkę pietruszki.