Skip to main content

Fasolka po bretońsku to klasyczny przepis, który na polskich stołach gości od dziesiątek lat! Do tego dania idealnie nadaje się fasola Jaś Tyczny Duży Halina – dodaj wysokiej jakości kiełbasę, boczek, warzywa i gotowe! Pyszne i sycące danie podano! 

Składniki:

  • 1 opakowanie suszonej białej fasoli
  • 200g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 kiełbasa podwawelska pokrojona w plasterki
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki siekanych pomidorów
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Fasolę zalać w dużej misce wodą i odstawić na 12 godzin. Odsączyć i gotować w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać boczek i smażyć aż się ładnie zarumieni. Następnie dodać kiełbasę, cebulę i czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zalać wszystko pomidorami z puszki, dodać przyprawy przykryć i gotować przez 5 minut.
  3. Fasolę przełożyć do garnka, dodać szklankę wody, doprawić solą i pieprzem i gotować pod przykryciem przez 10 minut. W razie potrzeby podlać większą ilością wody. Na koniec dodać natkę pietruszki.