Skip to main content

Kto z was ma ochotę na pyszną fasolę po meksykańsku z aromatyczną salsą i awokado? Bo my bardzo! Danie jest niezwykle proste w wykonaniu, a jako baza posłuży wam fasola drobna marki Halina.

Składniki:

  • 200 g białej fasoli drobnej (np. marki Halina)
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 – 3 papryczki chili (w zależności jak ostre dania lubimy)
  • 500 ml bulionu
  • 1 awokado pokrojone w plastry
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 pęczek kolendry lub pietruszki drobno posiekanej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Fasolę moczymy przez noc i odcedzamy.
  2. Cebulę smażymy z czosnkiem i posiekanym chili. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki oraz fasolę zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli i całość gotujemy aż fasola będzie gotowa. Podczas gotowania obserwujemy czy nie należy dolać wody.
  3. Pomidory mieszamy z czerwona cebulą awokado oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą.
  4. Gdy fasola dojdzie nakładamy na talerze i podajemy z salsą z pomidorów i awokado.
  5. Podawać z przypieczoną tortillą lub bagietką

Smacznego!