Kto z was ma ochotę na pyszną fasolę po meksykańsku z aromatyczną salsą i awokado? Bo my bardzo! Danie jest niezwykle proste w wykonaniu, a jako baza posłuży wam fasola drobna marki Halina.
Składniki:
- 200 g białej fasoli drobnej (np. marki Halina)
 - 1 cebula posiekana
 - 2 ząbki czosnku drobno posiekane
 - 1 – 3 papryczki chili (w zależności jak ostre dania lubimy)
 - 500 ml bulionu
 - 1 awokado pokrojone w plastry
 - 1 pomidor pokrojony w kostkę
 - 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
 - 1 pęczek kolendry lub pietruszki drobno posiekanej
 - 1 łyżka oliwy
 - sól i pieprz
 

Metoda:
- Fasolę moczymy przez noc i odcedzamy.
 - Cebulę smażymy z czosnkiem i posiekanym chili. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki oraz fasolę zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli i całość gotujemy aż fasola będzie gotowa. Podczas gotowania obserwujemy czy nie należy dolać wody.
 - Pomidory mieszamy z czerwona cebulą awokado oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą.
 - Gdy fasola dojdzie nakładamy na talerze i podajemy z salsą z pomidorów i awokado.
 - Podawać z przypieczoną tortillą lub bagietką
 
Smacznego!
