Skip to main content

Bezmięsne klopsy z soczewicy czerwonej to pyszny i lekki posiłek, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Podając je z francuskim przysmakiem – ratatouille i sosem pomidorowym, przygotujecie doskonały, lekki i wegetariański obiad.

Składniki:

Klopsiki:

  • 200g czerwonej soczewicy marki Halina
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • sól i pieprz
  • oliwa

Ratatouille:

  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • suszony tymianek
  • sól i pieprz
  • oliwa

Sos pomidorowy:

  • sos pomidorowy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
  • 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
  • sól i pieprz
  • oliwa

Wykonanie:

  1. Soczewice ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać czosnek i szpinak, smażyć przez kolejne 2 minuty aż szpinak zmięknie. Wymieszać wszystkie składniki klopsików. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki. Uformować klopsiki i piec w piekarniku w 180C przez 30 minut.
  2. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę, następnie dodać cebulę i smażyć kolejną minutę. Dodać cukinię i czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty na koniec dodać pomidory, ocet, natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
  3. Wszystkie składniki sosu, poza ziołami, podgrzać w rondelku i gotować przez 5 minut. Zblendować i dodać zioła
  4. Klopsiki podawać z ratatouille i sosem pomidorowym.