Bezmięsne klopsy z soczewicy czerwonej to pyszny i lekki posiłek, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Podając je z francuskim przysmakiem – ratatouille i sosem pomidorowym, przygotujecie doskonały, lekki i wegetariański obiad.
Składniki:
Klopsiki:
- 200g czerwonej soczewicy marki Halina
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie szpinaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- sól i pieprz
- oliwa
Ratatouille:
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- suszony tymianek
- sól i pieprz
- oliwa
Sos pomidorowy:
- sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
- 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
- sól i pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Soczewice ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać czosnek i szpinak, smażyć przez kolejne 2 minuty aż szpinak zmięknie. Wymieszać wszystkie składniki klopsików. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki. Uformować klopsiki i piec w piekarniku w 180C przez 30 minut.
- Rozgrzać oliwę na patelni, dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę, następnie dodać cebulę i smażyć kolejną minutę. Dodać cukinię i czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty na koniec dodać pomidory, ocet, natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
- Wszystkie składniki sosu, poza ziołami, podgrzać w rondelku i gotować przez 5 minut. Zblendować i dodać zioła
- Klopsiki podawać z ratatouille i sosem pomidorowym.