Skip to main content

Kasza gryczana Halina w nowej odsłonie! Dowiedz się, jak przygotować kremowe kaszotto z indykiem, porem i pieczarkami, które połączy w sobie zdrowie i niesamowity smak. Prosty przepis na comfort food idealny na jesienne i zimowe wieczory. Parmezan i natka pietruszki dopełniają całości!

Składniki:

  • ½ szkl. czerwonej soczewicy Halina
  • 200 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu warzywnego
  • papryka wędzona do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • siekana natka pietruszki do podania

Metoda:

  1. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grubą kostkę. Papryki przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Mięso opłucz i pokrój w grubszą kostkę.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzuć na niego mięso. Sam 3-4 minuty, a następnie dodaj czosnek oraz pokrojone warzywa. Dopraw solą i pieprzem i smaż 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, bulion, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dopraw zupę papryką ostrą i wędzoną, wsyp soczewicę i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  3. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypaną natką pietruszki.