Lubcie śródziemnomorskie smaki? Zapraszamy Was na podróż do Grecji – spróbujcie naszej wariacji na temat zapiekanki ryżowej w greckim stylu – z serem feta oraz szpinakiem.
Składniki:
- 250g mrożonego szpinaku
- 2 saszetki białego ryżu Halina
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- ser feta
- oliwa
Metoda:
- Szpinak wyciągamy aby się rozmroził. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, smażymy cebulę aż się zeszkli, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Następnie dodajemy szpinaki i całość gotujemy przez 3-4 minuty.
- Całość mieszamy z ugotowanym ryżem, pomidorami i pietruszką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i okładamy serem feta. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 30 minut.