Skip to main content

Lubcie śródziemnomorskie smaki? Zapraszamy Was na podróż do Grecji – spróbujcie naszej wariacji na temat zapiekanki ryżowej w greckim stylu – z serem feta oraz szpinakiem.

Składniki:

  • 250g mrożonego szpinaku
  • 2 saszetki białego ryżu Halina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ser feta
  • oliwa

Metoda:

  1. Szpinak wyciągamy aby się rozmroził. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, smażymy cebulę aż się zeszkli, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Następnie dodajemy szpinaki i całość gotujemy przez 3-4 minuty.
  3. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem, pomidorami i pietruszką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i okładamy serem feta. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 30 minut.