Skip to main content

Wegetariański burger? Oczywiście, że to możliwe. Przedstawiamy przepis na pysznego, letniego burgera wykonanego z ciecierzycy marki Halina. Smacznego!

Składniki:

Falafel:

  • 250g ciecierzycy marki Halina
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść lub mniej świeżej natki  kolendry
  • 1 garść lub mniej świeżej natki pietruszki
  • 150g tahini
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • Olej do głębokiego smażenia

Sos tahini:

  • 150g tahini
  • 100g wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól

Dodatki:

  • Bułka do burgerów
  • Cebula
  • Ogórek
  • Sałata
  • Hummus
  • Sos tahini

Metoda:

  1. Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Odsączamy i mielimy dwukrotnie ze wszystkimi składnikami w maszynce do mielenie mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  2. Blendujemy wszystkie składniki na sos Tahini.
  3. Bułkę kroimy na pół, cebule i ogórka w plastry.
  4. W małym rondelku rozgrzewamy olej. Formujemy z macy z ciecierzycy burgery i smażymy aż będą złoto brązowe i suche w środku.
  5. Przekładamy bułki humusem, sałatą cebulą, ogórkiem, falafelem i polewamy całość sosem tahini.