Skip to main content

Kolorowa miska pełna zdrowia! Kasza jaglana Halina w połączeniu z pieczonymi warzywami, ciecierzycą i odrobiną ulubionego dressingu to idealne danie na lekki, ale sycący posiłek. Pełnia smaku, witamin i energii w jednej misce!

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • marynowane warzywa, np. rzodkiewki
  • 1 awokado
  • 1/4 brokuła
  • 1 marchewka
  • 200g ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 opakowania kiełków do smażenia
  • 2 łyżki prażonych ziaren dyni
  • 4 duże łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Metoda:

  1. Cukinię pokroić w półcentymetrowe plastry. Położyć na foli aluminiowej, doprawić z każdej strony oliwą, solą, granulowanym czosnkiem oraz chili. Brokuła podzielić na małe różyczki i zblanszować w wrzątku przez 3 minuty.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180st C.
  3. Ciecierzycę umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprawić oliwą, solą oraz papryka w proszku. Paprykę natrzeć olejem oraz solą. Umieścić w piekarniku razem z ciecierzycą i piec około 30 minut. W międzyczasie nastawić kaszę do gotowania zgodnie z instrukcja na opakowaniu, obrać marchew i pokroić w paski, obrać awokado i pokroić w drobniejsze kawałki.
  4. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę oraz doprawić solą. Rozgrzać patelnię grillową i grillować cukinię aż się ładnie przyrumieni, dodać brokuł i grillować do zagrzania. Brokuł doprawić solą oraz sezamem. Paprykę wyciągnąć z piekarnika, obrać ze skórki i pokroić w większe kawałki.
  5. Kiełki podać surowe lub szybko usmażyć na patelni. W misce umieścić wszystkie elementy dania, podawać z sosem jogurtowym, pestkami dyni oraz kiełkami.