Skip to main content

Dziś polecamy smażoną wołowinę w azjatyckim stylu z dodatkiem imbiru oraz ryżu jaśminowego Britta. To aromatyczne danie pełne jest warzyw, przypraw oraz typowych dla azjatyckiej kuchni składników. Koniecznie przygotujcie je w domu!

Składniki:

  • 200g ryżu jaśminowego Britta
  • 300g wołowiny stekowej np. antrykot
  • 100g fasolki szparagowej
  • 100g groszku cukrowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula dymka
  • 4 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • Sól i pieprz

Metoda:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wołowinę pokroić w paski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze skrobią kukurydzianą.
  2. Warzywa umyć. Od fasolki odkroić końcówki. Paprykę i cebulę pokroić w paski. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać sos sojowy, cukier i ocet.
  3. Na patelni rozgrzać mocno olej. Smażyć wołowinę. Powinna się przyrumienić. Ściągnąć z patelni i odłożyć. Na patelni rozgrzać kolejną porcję oleju i smażyć warzywa. Powinny nabrać koloru ale być wciąż chrupiące. Dodać czosnek z imbirem a po minucie, sos sojowy z cukrem i octem. Całość trzymać na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Podawać z ryżem jaśminowym