Dziś polecamy smażoną wołowinę w azjatyckim stylu z dodatkiem imbiru oraz ryżu jaśminowego Britta. To aromatyczne danie pełne jest warzyw, przypraw oraz typowych dla azjatyckiej kuchni składników. Koniecznie przygotujcie je w domu!
Składniki:
- 200g ryżu jaśminowego Britta
- 300g wołowiny stekowej np. antrykot
- 100g fasolki szparagowej
- 100g groszku cukrowego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula dymka
- 4 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- Sól i pieprz
Metoda:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wołowinę pokroić w paski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze skrobią kukurydzianą.
- Warzywa umyć. Od fasolki odkroić końcówki. Paprykę i cebulę pokroić w paski. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać sos sojowy, cukier i ocet.
- Na patelni rozgrzać mocno olej. Smażyć wołowinę. Powinna się przyrumienić. Ściągnąć z patelni i odłożyć. Na patelni rozgrzać kolejną porcję oleju i smażyć warzywa. Powinny nabrać koloru ale być wciąż chrupiące. Dodać czosnek z imbirem a po minucie, sos sojowy z cukrem i octem. Całość trzymać na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Podawać z ryżem jaśminowym