Pieczone warzywa, wyrazista feta i pęczak – przepis na doskonałą sałatkę, którą wykorzystacie solo lub jako dodatek, np. do dań z grilla. Pyszna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Smacznego!
Składniki:
- 100g kaszy jęczmiennej pęczak
- 75g sera feta
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 10 pomidorków koktajlowych
- 5 suszonych pomidorów posiekanych
- 3 łyżki prażonego słonecznika
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka siekanego świeżego oregano
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Metoda:
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Marchewkę obieramy i razem z cukinią kroimy w paski. Pomidory przekrawamy na pół. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Marchew, cukinię i pomidory kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawiamy solą, pieprzem i łyżką oliwy. Pieczemy około 20 minut. Upieczone warzywa mieszamy razem z kaszą, posiekanymi suszonymi pomidorami, prażonym słonecznikiem oraz ziołami.
- Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem i pozostałą oliwą.