Skip to main content

Pieczone warzywa, wyrazista feta i pęczak – przepis na doskonałą sałatkę, którą wykorzystacie solo lub jako dodatek, np. do dań z grilla. Pyszna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Smacznego!

Składniki:

  • 100g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 75g sera feta
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 5 suszonych pomidorów posiekanych
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka siekanego świeżego oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Marchewkę obieramy i razem z cukinią kroimy w paski. Pomidory przekrawamy na pół. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Marchew, cukinię i pomidory kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawiamy solą, pieprzem i łyżką oliwy. Pieczemy około 20 minut. Upieczone warzywa mieszamy razem z kaszą, posiekanymi suszonymi pomidorami, prażonym słonecznikiem oraz ziołami.
  3. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem i pozostałą oliwą.