Lekka sałatka śledziowa, której podstawą jest śledź a’la Matjas to nasza smakowita propozycja na zdrową kolację. Delikatne filety w połączeniu z wyrazistym smakiem ogórków i papryki konserwowej oraz szczypiorku i czosnku, tworzą pyszną kompozycję, której trudno się oprzeć.
Składniki:
- 100g suchej, czerwonej fasoli (np. marki Halina)
- 4 filety śledzia a’la Matjas
- ogórki konserwowe
- papryka konserwowa
- kukurydza konserwowa
- szczypiorek
- czosnek
- oliwa
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Fasole ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wszystkie warzywa pokroić w 1cm kostkę.
- Śledzie, jeśli są zbyt słone wymoczyć w wodzie i pokroić w 1cm kawałki.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszać. doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą.
- Na koniec dodać oliwę i drobno pokrojony szczypiorek