Ryż brązowy zapiekany z brukselką i pieczarkami to propozycja na danie nie tylko wyjątkowe smaczne, ale i przede wszystkim pełnowartościowe 🙂
SKŁADNIKI:
- 50 dag brukselki
- 15 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- niewielka cebula
- 2 torebki ryżu brązowego (200g)
- kostka rosołu drobiowego lub cielęcego
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- sól, łyżka cukru
- łyżka masła do naczynia żaroodpornego
Ryż brązowy marki Britta ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać. Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, wrzucić do wrzącej wody z solą i cukrem, gotować 5 min. Odcedzić. Pieczarki oczyścić, posiekać, włożyć do garnuszka z masłem, posiekaną cebulą, kostką rosołową i szklanką wody. Dusić co najmniej 10 min. Ryż wymieszać z brukselką i uduszonymi pieczarkami oraz połową startego sera. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypać z wierzchu pozostałym startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ser się zrumieni.