Skip to main content

Ryż brązowy zapiekany z brukselką i pieczarkami to propozycja na danie nie tylko wyjątkowe smaczne, ale i przede wszystkim pełnowartościowe 🙂

SKŁADNIKI:

  • 50 dag brukselki
  • 15 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • niewielka cebula
  • 2 torebki ryżu brązowego (200g)
  • kostka rosołu drobiowego lub cielęcego
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • sól, łyżka cukru
  • łyżka masła do naczynia żaroodpornego

Ryż brązowy marki Britta ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać. Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, wrzucić do wrzącej wody z solą i cukrem, gotować 5 min. Odcedzić. Pieczarki oczyścić, posiekać, włożyć do garnuszka z masłem, posiekaną cebulą, kostką rosołową i szklanką wody. Dusić co najmniej 10 min. Ryż wymieszać z brukselką i uduszonymi pieczarkami oraz połową startego sera. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypać z wierzchu pozostałym startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ser się zrumieni.