Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia z ryżem lub kaszą bulgur. W naszej, nieco zmienionej wersji, pilaw przygotowaliśmy z ryżu brązowego Britta z dodatkiem warzyw i krewetek. Koniecznie spróbujcie przygotować go w domu! Smacznego.
Składniki:
- 100g brązowego ryżu Britta
- 20 dużych krewetek
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 cebula szalotka drobno posiekana
- 10 szt pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka płatków chili lub suszonego chili
- 1/2 cytryny
Metoda:
- Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją i odstawić.
- Na łyżce masła smaż cebulę z czosnkiem przez minutę i dodaj krewetki.
- Po 5 minutach dodaj pomidory, chili, natkę i koperek. Wymieszaj i ściągnij patelnię z ognia.
- Dodaj ryż, dopraw solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny. Całość podgrzej i podawaj od razu.