Skip to main content

Delikatny i naturalny ryż brązowy to świetna baza do wszelkiego rodzaju mięs i warzyw. Spróbuj podać go z pieczonymi udkami oraz grillowanymi warzywami. Smacznego!

Składniki:

  • 2 saszetki białego ryżu Halina
  • 2 udka z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 saszetki brązowego ryżu Britta
  • 1 mały brokuł
  • 1 kolba gotowanej kukurydzy
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • chili w płatkach
  • sól, pieprz
  • oliwa

Metoda:

  1. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut do marynowania. Warzywa kroimy na mniejsze części. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C.
  2. Kurczaka pieczemy przez 30 – 40 minut. Kiedy kurczak się piecze gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy patelnię grillową. W misce mieszamy pokrojone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i natką pietruszki. Dodajemy łyżkę oleju i mieszamy.
  3. Warzywa umieszczamy na dobrze rozgrzanej patelni i grillujemy aż się ładnie zarumienią i zmiękną.
  4. Kurczaka podajemy z ryżem i grillowanymi warzywami