Delikatny i naturalny ryż brązowy to świetna baza do wszelkiego rodzaju mięs i warzyw. Spróbuj podać go z pieczonymi udkami oraz grillowanymi warzywami. Smacznego!
Składniki:
- 2 saszetki białego ryżu Halina
- 2 udka z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 2 saszetki brązowego ryżu Britta
- 1 mały brokuł
- 1 kolba gotowanej kukurydzy
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- chili w płatkach
- sól, pieprz
- oliwa
Metoda:
- Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut do marynowania. Warzywa kroimy na mniejsze części. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C.
- Kurczaka pieczemy przez 30 – 40 minut. Kiedy kurczak się piecze gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy patelnię grillową. W misce mieszamy pokrojone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i natką pietruszki. Dodajemy łyżkę oleju i mieszamy.
- Warzywa umieszczamy na dobrze rozgrzanej patelni i grillujemy aż się ładnie zarumienią i zmiękną.
- Kurczaka podajemy z ryżem i grillowanymi warzywami