Skip to main content

Buraczane pęczotto to nasza wariacja na temat klasycznego risotto, ale przygotowanego z kaszy pęczak. Dodatek palonego pora oraz charakterystycznego w smaku sera koziego sprawia, że danie nabierze wyjątkowego aromatu i zapadnie w pamięć gościom i domownikom. 

Składniki:

  • 200g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 300ml soku z buraków
  • 1 cebula posiekaną
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • Około 2l bulionu
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • Miękki ser kozi
  • 1 por
  • Sól i pieprz
  • Oliwa

Sposób przygotowania:

  1. W osobnym garnku podgrzać bulion.
  2. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty. Do cebuli dodać kaszę smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie zalać kaszę 250ml soku z buraków (50ml pozostawić) poczekać aż kasza wchłonie sok. Dodać małą łyżeczkę soli i podlewać pęczotto stopniowo chochlą bulionu. Po każdej chochli mieszać i czekać aż kasza wchłonie bulion.
  3. Z pora odkroić białą cześć i dodać do gorącego bulionu. Gotować przez 5 minut wyciągnąć i ostudzić.
  4. Kiedy kasza będzie już miękka rozgrzać suchą patelnię. Przekroić por wzdłuż na pół, położyć na rozgrzanej patelni i czekać aż się mocno przyrumieni.
  5. Pod kaszą wyłączyć ogień, dodać pozostały sok z buraka oraz zioła. Jeśli będzie zbyt sucha dodać jeszcze odrobinę bulionu. Zamieszać i przykryć na 3 minuty.
  6. Na talerz nałożyć porcje pęczotto, dodać ser kozi oraz palony por, udekorować świeżymi ziołami.