Skip to main content

Basmati to jeden z najszlachetniejszych gatunków ryżu. Dziś przygotowaliśmy dla Was inspirację i przepis na niezwykle aromatyczny ryż orientalny z dodatkiem kurczaka i dużej ilości przypraw, m.in. kardamonu, cynamonu, goździków i imbiru. Smacznego!

Składniki:

  • 200g (2 saszetki) ryżu basmati Britta
  • 3 nasiona kardamonu
  • 5 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 500g mięsa z uda kurczaka
  • 2 cebule
  • 1-2 różyczki brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm imbiru
  • 1 łyżka chili w proszku lub papryki czerwonej
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka garam masali
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1-2 łyżki siekanej świeżej kolendry
  • sól

Metoda:

  1. Kurczaka dzielimy na duże kawałki umieszczamy w dużej misce i doprawiamy, jogurtem, koncentratem, chili, kurkumą, garam masalą, startym na tarce imbirem i czosnkiem oraz łyżeczką soli. Pozostawiamy do marynowania co najmniej na 2 godziny.
  2. Cebulę kroimy w talarki. Brokuł dzielimy na mniejsze części.
  3. Do garnka nalewamy 2 litry wody. Dodajemy kardamon, goździki, cynamon, liść laurowy oraz dwie łyżeczki wody. Wodę zagotowujemy, ryż wysypujemy z torebek do wody i gotujemy 5 minut. Po 5 minutach odcedzamy ryż na sicie.
  4. Kurczaka razem z marynatą umieszczamy w garnku, gotujemy przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
  5. Cebulę smażymy około 10 minut na patelni aż się skarmelizuje.
  6. Na kurczaka nakładamy warstwę posiekanej kolendry, cebuli i brokuł a na koniec przykrywamy całość warstwą ryżu.
  7. Dodajemy pół szklanki wody, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu nie podnosząc przykrywki.
  8. Po tym czasie wyłączamy ogień, całość mieszamy i podajemy ciepłe jako danie główne.