Skip to main content

Bliskowschodnia mujaddara to niezwykle popularne danie na bliskim wschodzie. Składa się zaledwie z kilku składników –  głównie z ryżu i soczewic, często podawana jest również z jogurtem. Stanowi błyskawiczne danie, które może być również dodatkiem do sałatki. Do naszej wersji tej potrawy idealnie sprawdzi się MIX Ziaren z ryżem arborio i soczewicami!

Składniki:

     Sos Jogurtowy:

  • 1 jogurt gracki
  • 1 ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanych liści mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Metoda:

  1. W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Cebulę kroimy w piórka i obsypujemy mąką. Smażymy partiami na złoto. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku kuchennym.
  2. Do suchego garnka wsypujemy kumin i kolendrę, podgrzewamy delikatnie do momentu aż zaczną intensywnie pachnąć. Dodajemy mieszankę ziaren i prażymy przez parę sekund. Dodajemy kurkumę, cynamon, cukier, oliwę, świeżo zmielony pieprz, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy 500ml wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i zostawiamy na kolejne 15 minut pod przykryciem.
  3. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, liśćmi mięty, sokiem z cytryny, oliwą oraz ogórkiem startym na tarce. Doprawiamy solą.
  4. Do ugotowanej majedry dodajemy połowę smażonej cebuli i mieszamy całość. Podajemy obsypane smażoną cebulą i z sosem jogurtowym.