Skip to main content

Majedra składa się zaledwie z kilku składników! Jej podstawę stanowi ryż oraz soczewica, a sekretem jest duża ilość chrupiącej cebuli i cała gama intensywnych przypraw, m.in.: kuminu, cynamonu i kolendry. Przygotuj ją samodzielnie z naszym ryżem basmati Britta! 

Składniki:

  • 200g ryżu basmati Britta
  • 250g soczewicy
  • 700g cebuli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Olej do głębokiego smazenia
  • 2 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1 i 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 350ml wody
  • Jogurt naturalny gęsty do podania

Metoda:

  1. Soczewicę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 12 minut. Powinna być miękka ale nie rozpadająca się.
  2. Cebulę kroimy w piórka, mieszamy z mąką. Rozgrzewamy w dużym rondlu lub garnku olej i smażymy partiami na złoty kolor.
  3. Do rozgrzanego garnka dodajemy kumin i kolendrę prazymy przez minutę, dodajemy ryż, przyprawy i olej. Mieszamy energicznie i dodajemy wodę i soczewicę. Całość mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
  4. Po tym czasie ściągamy garnek z ognia. Owijamy ręcznikiem i pozostawiamy na kolejne 10 minut.
  5. Przed podaniem mieszamy z połową cebuli. Podajemy z smażona cebulą i jogurtem.

Smacznego!