Majedra składa się zaledwie z kilku składników! Jej podstawę stanowi ryż oraz soczewica, a sekretem jest duża ilość chrupiącej cebuli i cała gama intensywnych przypraw, m.in.: kuminu, cynamonu i kolendry. Przygotuj ją samodzielnie z naszym ryżem basmati Britta!
Składniki:
- 200g ryżu basmati Britta
- 250g soczewicy
- 700g cebuli
- 3 łyżki mąki pszennej
- Olej do głębokiego smazenia
- 2 łyżeczki ziaren kuminu
- 1 i 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 350ml wody
- Jogurt naturalny gęsty do podania
Metoda:
- Soczewicę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 12 minut. Powinna być miękka ale nie rozpadająca się.
- Cebulę kroimy w piórka, mieszamy z mąką. Rozgrzewamy w dużym rondlu lub garnku olej i smażymy partiami na złoty kolor.
- Do rozgrzanego garnka dodajemy kumin i kolendrę prazymy przez minutę, dodajemy ryż, przyprawy i olej. Mieszamy energicznie i dodajemy wodę i soczewicę. Całość mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
- Po tym czasie ściągamy garnek z ognia. Owijamy ręcznikiem i pozostawiamy na kolejne 10 minut.
- Przed podaniem mieszamy z połową cebuli. Podajemy z smażona cebulą i jogurtem.
Smacznego!