Skip to main content

Lato w pełni, a przed nami jeszcze ponad miesiąc wakacyjnego wypoczynku! To czas, aby w naszej diecie zagościły lekkostrawne dania, które pozwolą nam przetrwać wysokie temperatury. Przygotowaliśmy dla Was przepis na letnią sałatkę z ryżem basmati Britta z dodatkiem łososia, z jajkiem, oliwkami i kaparami. Sprawdźcie przepis i odkryjcie wyjątkowy smak najszlachetniejszej odmiany ryżu.

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu basmati Britta
  • 50g wędzonego łososia
  • 1 jajko ugotowane na miękko
  • 10 oliwek
  • 10 kaparów
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • Rukola
  • Kiełki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól i pieprz

Metoda:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Jajko ugotować na miękko i ostudzić. Pomidorki przeciąć na pół i smażyć przez 1 minutę rozgrzanej patelni.
  3. Wszystkie składniki poza łososiem i jajkiem wymieszać. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Ułożyć na sałatce łososia jajko ozdobić kiełkami i rukolą.