Lato w pełni, a przed nami jeszcze ponad miesiąc wakacyjnego wypoczynku! To czas, aby w naszej diecie zagościły lekkostrawne dania, które pozwolą nam przetrwać wysokie temperatury. Przygotowaliśmy dla Was przepis na letnią sałatkę z ryżem basmati Britta z dodatkiem łososia, z jajkiem, oliwkami i kaparami. Sprawdźcie przepis i odkryjcie wyjątkowy smak najszlachetniejszej odmiany ryżu.
Składniki:
- 1 saszetka ryżu basmati Britta
- 50g wędzonego łososia
- 1 jajko ugotowane na miękko
- 10 oliwek
- 10 kaparów
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- Rukola
- Kiełki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól i pieprz
Metoda:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jajko ugotować na miękko i ostudzić. Pomidorki przeciąć na pół i smażyć przez 1 minutę rozgrzanej patelni.
- Wszystkie składniki poza łososiem i jajkiem wymieszać. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Ułożyć na sałatce łososia jajko ozdobić kiełkami i rukolą.