Skip to main content

Przedstawiamy wam kolejną propozycję na pyszny obiad lub kolację – kurczak pieczony z aromatycznym ryżem! Soczyste udka kurczaka z chrupiącą skórką i ryżem basmati. To danie, które sprawi, że wasz posiłek będzie wyjątkowy!

Składniki:

  • 200g ryżu basmatti
  • 8 udek kurczaka ze skórą
  • 2 małe kawałki kory cynamonu
  • 6 goździków
  • Kawałek skórki z cytryny bez białej części
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 listków limonki kafir najlepiej mrożonych ewentualnie suszonych
  • 2 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 1 marchewka obraną i pokrojoną w plastry
  • 1 cebula posiekana
  • 1cm imbiru pokrojonego na grube plastry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli

Metoda:

  1. Uda doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy uda skórą do dołu. Skóra powinna ładnie się zarumienić. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Zlewamy nadmiar oleju z patelni, powinno zostać około 2 łyżek.
  2. Dodajemy marchew i cebulę. Smażymy przez 2 minuty. Dodajemy ryż oraz wszystkie przyprawy i smażymy przez 2 minuty. Udka oraz ryż z przyprawami przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  3. Zalewamy wodą tak aby poziom wody był 1 cm ponad ryżem. Przykrywamy pokrywką lub  papierem do pieczenia dociskając równomiernie tak aby w miarę szczelnie przykrył naczynie.
  4. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut

Smacznego!