Przedstawiamy wam kolejną propozycję na pyszny obiad lub kolację – kurczak pieczony z aromatycznym ryżem! Soczyste udka kurczaka z chrupiącą skórką i ryżem basmati. To danie, które sprawi, że wasz posiłek będzie wyjątkowy!
Składniki:
- 200g ryżu basmatti
- 8 udek kurczaka ze skórą
- 2 małe kawałki kory cynamonu
- 6 goździków
- Kawałek skórki z cytryny bez białej części
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 listków limonki kafir najlepiej mrożonych ewentualnie suszonych
- 2 łyżki rodzynek sułtańskich
- 1 marchewka obraną i pokrojoną w plastry
- 1 cebula posiekana
- 1cm imbiru pokrojonego na grube plastry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
Metoda:
- Uda doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy uda skórą do dołu. Skóra powinna ładnie się zarumienić. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Zlewamy nadmiar oleju z patelni, powinno zostać około 2 łyżek.
- Dodajemy marchew i cebulę. Smażymy przez 2 minuty. Dodajemy ryż oraz wszystkie przyprawy i smażymy przez 2 minuty. Udka oraz ryż z przyprawami przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Zalewamy wodą tak aby poziom wody był 1 cm ponad ryżem. Przykrywamy pokrywką lub papierem do pieczenia dociskając równomiernie tak aby w miarę szczelnie przykrył naczynie.
- Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut
Smacznego!