Skip to main content

Kurczak hoisin to typowo azjatyckie danie, które wyróżnia się delikatnym smakiem. Kurczak obtoczony jest w sosie przygotowanym z sosu sojowego, oleju sezamowego i masła orzechowego. Nie wiecie jak go przygotować? Sprawdźcie nasz przepis!

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu jaśminowego Britta
  • 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Sos hoisin:

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 100ml wody
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1cm startego imbiru
  • 1 dymka posiekaną
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurczaka zamarynować w sosie sojowym i oleju sezamowym, doprawić solą i chili. Pozostawić na 30minut. Wymieszać z rozbełtanym jajkiem i skrobią. Smażyć na głębokim oleju. Wyciągnąć kiedy się zarumieni i osuszyć na ręczniku kuchennym.
  3. Wszystkie składniki sosu poza imbirem, czosnkiem i dymką wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać dymkę, czosnek i imbir. Smażyć 30 sekund i dodać pozostałe składniki sosu. Poczekać aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, wymieszać, posypać sezamem i podawać z ryżem.