Pachnące Azją i sycące – takie jest danie, które przygotowaliśmy do podania z ryżem jaśminowym Britta! Do tego mnóstwo warzyw i chrupiącego tofu. Smacznego!
Składniki:
- 200g ryżu jaśminowego Britta
- 400g tofu naturalnego
- 1 duża papryka
- 1 duża marchewka
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 cebulki dymki
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 100g niesolidnych orzeszków ziemnych
Marynata:
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka chińskiego wina ryżowego
- 1/2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
Sos:
- 4 łyżki bulionu warzywnego lub wody2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Metoda:
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem, tofu pokroić w dużą kostkę. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku przez 20 minut. Następnie wymieszać z marynatą. Warzywa pokroić w dużą kostkę, czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki sosu wymieszać.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rozgrzać olej w woku lub dużej patelni. W pierwszej kolejności smażyć tofu. Jak się zarumieni ściągnąć z patelni. Jeśli potrzeba – dodać łyżkę oleju i na mocnym ogniu smażyć kolejno wawarzywa, zaczynając od marchewki, selera, papryki. Na koniec dodać cebulę, czosnek i imbir. Smażyć przez pół minuty i dodać sos. Jak sos zgęstnieje dodajemy usmażone tofu, całość podgrzewamy i podajemy z ryżem.
Smacznego!