Krewetki z jarmużem, pomidorami i brązowym ryżem to wykwintne, a zaraz proste w przygotowaniu danie, które zachwyci każde podniebienie.
Skład:
· 1 opakowanie ryżu brązowego
· 800 g krewetek (waga przed obraniem)
· ok. 600 ml mleczka kokosowego
· 250 g pomidorów koktajlowych
· 2 liście limonki (opcjonalnie)
· 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
· 1–2 łyżki zielonej pasty curry
· 2 limonki · sól, pieprz
· 1 łyżka oleju kokosowego
Propozycja podania:
· 1 opakowanie mieszanki sałat
· oliwa z oliwek
· sok z limonki
· sól
· pieprz
· liście mięty
· limonka
· papryczka chilli
Wykonanie:
1. Ugotuj ryż dziki marki Britta zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. W między czasie krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet). 3. Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę. 4. Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając. 5. Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos. 6. Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. 7. Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.
Smacznego!