Skip to main content

Krewetki z jarmużem, pomidorami i brązowym ryżem to wykwintne, a zaraz proste w przygotowaniu danie, które zachwyci każde podniebienie.

Skład:

· 1 opakowanie ryżu brązowego

· 800 g krewetek (waga przed obraniem)

· ok. 600 ml mleczka kokosowego

· 250 g pomidorów koktajlowych

· 2 liście limonki (opcjonalnie)

· 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)

· 1–2 łyżki zielonej pasty curry

· 2 limonki · sól, pieprz

· 1 łyżka oleju kokosowego

Propozycja podania:

· 1 opakowanie mieszanki sałat

· oliwa z oliwek

· sok z limonki

· sól

· pieprz

· liście mięty

· limonka

· papryczka chilli

Wykonanie:

1. Ugotuj ryż dziki marki Britta zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. W między czasie krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet). 3. Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę. 4. Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając. 5. Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos. 6. Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. 7. Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.

Smacznego!