Wegetariańskie kotleciki brokułowe z kaszą jaglaną to wyjątkowy pomysł na jarskie danie, które z pewnością zachwyci swoim smakiem. Kotleciki można podawać z ulubionymi sosami lub jako dodatek np. do wegeburgera.
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej Halina
- 500g różyczek brokułów
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
Metoda:
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Brokuły ugotuj do miękkości w osolonej wodzie lub na parze. Brokuły należy rozdrobnić widelcem.
- Po ostudzeniu wymieszaj wszystkie składniki dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj kotlety o dowolnym kształcie.
- Kotlety należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C z termoobiegiem przez 40 – 60 minut. Po 20 minutach przełożyć na druga stronę.
Smacznego!