Skip to main content

Popularne i znane każdemu kopytka to wspaniały składnik wielu dań i dodatek do sosów. Przygotowaliśmy dla Was kopytka w zaskakującej wersji, z kaszy jaglanej Halina. Co powiecie na taki sposób przygotowania? Koniecznie spróbujcie sami!

Składniki:

  • 180g suchej kaszy jaglanej marki Halina
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • sól

Metoda:

  1. Kaszę prażyć na suchej patelni aż zacznie mocno pachnieć. Ściągnąć i opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Umieścić kaszę ponownie w garnku, dodać dwie szklanki wody, łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem. Wyłączyć ogień i trzymać jeszcze 10 minut.
  3. Kaszę zmielić na papkę w malakserze lub blenderem, przełożyć do miski i dodać mąkę ziemniaczaną. Wyrobić ciasto. Będzie dość klejące.
  4. Stólnicę podsypać mąka, uformować wałek i wykrawać kopytka.
  5. Kopytka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

    Podawać z bułką tartą, okrasą lub jako dodatek do dań