Popularne i znane każdemu kopytka to wspaniały składnik wielu dań i dodatek do sosów. Przygotowaliśmy dla Was kopytka w zaskakującej wersji, z kaszy jaglanej Halina. Co powiecie na taki sposób przygotowania? Koniecznie spróbujcie sami!
Składniki:
- 180g suchej kaszy jaglanej marki Halina
- 120g mąki ziemniaczanej
- sól
Metoda:
- Kaszę prażyć na suchej patelni aż zacznie mocno pachnieć. Ściągnąć i opłukać pod bieżącą wodą.
- Umieścić kaszę ponownie w garnku, dodać dwie szklanki wody, łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem. Wyłączyć ogień i trzymać jeszcze 10 minut.
- Kaszę zmielić na papkę w malakserze lub blenderem, przełożyć do miski i dodać mąkę ziemniaczaną. Wyrobić ciasto. Będzie dość klejące.
- Stólnicę podsypać mąka, uformować wałek i wykrawać kopytka.
- Kopytka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podawać z bułką tartą, okrasą lub jako dodatek do dań