Skip to main content

Ryż w słodkim wydaniu to doskonały pomysł na deser lub pyszny podwieczorek. Nasz ryż jaśminowy Britta z dodatkiem mleczka kokosowego i karmelizowanymi bananami zasmakuje wszystkim domownikom! 

Składniki:

  • 100g ryżu jaśminowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 100ml wody
  • 30g cukru trzcinowego
  • mała laska cynamonu
  • 2 banany przekrojone wzdłuż
  • 1 łyżka masła
  • 40g cukru trzcinowego
  • 50ml wody

Metoda:

Ryż umieszczamy w garnku razem z mleczkiem kokosowym, wodą, cukrem oraz laską cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 40 minut, w razie potrzeby podlewamy większą ilością wody.

Gdy ryż będzie gotowy, rozgrzewamy na patelni masło, kładziemy banany przecięciem w dół i smażymy przez pół minuty. Dodajemy następnie cukier i wodę, całość doprowadzamy do wrzenia i czekamy aż się ładnie przyrumieni.

Podajemy ryż razem z bananami, posypujemy całość mielonym cynamonem