Lubicie smaki Azji? Koniecznie spróbujcie w takim razie naszej propozycji na pyszny obiad lub kolację! Łosoś teriyaki z dodatkami z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe!
Składniki:
- 100g ryżu jaśminowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 100ml wody
- 30g cukru trzcinowego
- mała laska cynamonu
- 2 banany przekrojone wzdłuż
- 1 łyżka masła
- 40g cukru trzcinowego
- 50ml wody
Metoda:
Ryż umieszczamy w garnku razem z mleczkiem kokosowym, wodą, cukrem oraz laską cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 40 minut, w razie potrzeby podlewamy większą ilością wody.
Gdy ryż będzie gotowy, rozgrzewamy na patelni masło, kładziemy banany przecięciem w dół i smażymy przez pół minuty. Dodajemy następnie cukier i wodę, całość doprowadzamy do wrzenia i czekamy aż się ładnie przyrumieni.
Podajemy ryż razem z bananami, posypujemy całość mielonym cynamonem