Skip to main content

Zaskakujące klopsiki z kaszy jaglanej i ciecierzycy mogą być doskonałym dodatkiem do obiadu lub przekąską, np. do dipów lub hummusu. Sprawdź jak proste jest ich przygotowanie!

Składniki:

  • 150g kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki ciecierzycy Halina
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 60g mielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Metoda:

  1. Ciecierzycę zostawić do namoczenia na noc. Następnego dnia gotować aż do miękkości.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  3. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić.
  4. W misce umieścić ugotowaną wcześniej ciecierzycę i rozdrobnić za pomocą widelca, dodać wszystkie składniki. Masę dobrze wymieszać. Formować klopsiki. Aby masa nie kleiła się do rąk należy odrobinę natłuścić ręce olejem.
  5. Klopsiki układać na papierze do pieczenia i piec przez 30 – 40 minut.
  6. Klopsiki podawane z dodatkami mogą być daniem głównym, dodatkiem do sałatek lub makaronów albo przekąską.

Smacznego!