Zaskakujące klopsiki z kaszy jaglanej i ciecierzycy mogą być doskonałym dodatkiem do obiadu lub przekąską, np. do dipów lub hummusu. Sprawdź jak proste jest ich przygotowanie!
Składniki:
- 150g kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki ciecierzycy Halina
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 60g mielonych płatków owsianych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Metoda:
- Ciecierzycę zostawić do namoczenia na noc. Następnego dnia gotować aż do miękkości.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić.
- W misce umieścić ugotowaną wcześniej ciecierzycę i rozdrobnić za pomocą widelca, dodać wszystkie składniki. Masę dobrze wymieszać. Formować klopsiki. Aby masa nie kleiła się do rąk należy odrobinę natłuścić ręce olejem.
- Klopsiki układać na papierze do pieczenia i piec przez 30 – 40 minut.
- Klopsiki podawane z dodatkami mogą być daniem głównym, dodatkiem do sałatek lub makaronów albo przekąską.
Smacznego!