Podróż do Indii bez wychodzenia z domu? Z Brittą to możliwe! Przygotuj aromatyczny dal z soczewicy podany z puszystym ryżem basmati Britta. Gotowi na kulinarną przygodę?
Składniki:
- 100g ryżu basmati Britta
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 marchew obraną i pokrojoną w kostkę
- 2-3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 1 cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 szklanki wody
- 1 – 2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/3 puszki mleczka kokosowego
- Natka kolendry lub pietruszki
Metoda:
-
Na głębokiej patelni z przykrywką lub w rondlu rozgrzać olej dodać cebulę oraz czosnek, smażyć przez 2 minuty i dodać ziemniaki oraz marchew.
-
Smażyć przez minutę dodać soczewicę, imbir oraz przyprawy i smażyć przez kolejna minutę. Całość zalać wodą, oraz pomidorami, zagotować, zmniejszyć ogień na minimum, przykryć i gotować przez 20 minut.
-
W międzyczasie ugotować ryż.
-
Na 5 minut przed końcem gotowania dodać do soczewicy mleczko kokosowe, doprawić w razie potrzeby solą.
-
Podawać z ryżem, posypane kolendrą lub pietruszką