Gulasz pełny warzyw i doskonałego źródła białka roślinnego – ciecierzycy Halina – to nasz pomysł na zimowe danie, które rozgrzeje i z pewnością Was nasyci. Chcesz przygotować je w domu? Sprawdź cały przepis na naszym blogu
Składniki:
- 150g ciecierzycy Halina
- 1 duża marchewka pokrojona w plastry
- 1 mała cukinia pokrojona w plastry
- 1 cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 papryka zielona pokrojona w plastry
- 1 papryka czerwona pokrojona w plastry
- 100g mrożonej fasolki szparagowej
- 50g groszku mrożonego
- 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 100g liści szpinaku
- 100g koncentratu pomidorowego
- 700ml bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżeczka ziół prowansaldzkich
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować w dużej ilości osolonej wody. powinna być miękka ale nie rozpadająca się.
- Na mocno rozgrzanej dużej patelni usmażyć pieczarki i odstawić do innego naczynia. Na patelni rozgrzać kolejną porcję oliwy dodać cebulę z czosnkiem i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać marchew, cukinie oraz papryki i całość smażyć przez kolejne 2 minuty.
- Do warzyw dodać przyprawy i koncentrat. Smażyć przez 5 minut często mieszając. Zalać warzywa bulionem lub wodą, dodać sos sojowy oraz ciecierzycę, w razie potrzeby doprawić solą. Gotować przez 10 minut. Na koniec dodać groszek, fasolkę oraz szpinak i całość gotować jeszcze przez 5-10 minut.
Smacznego!