Skip to main content

Gulasz pełny warzyw i doskonałego źródła białka roślinnego – ciecierzycy Halina – to nasz pomysł na zimowe danie, które rozgrzeje i z pewnością Was nasyci. Chcesz przygotować je w domu? Sprawdź cały przepis na naszym blogu

Składniki:

  • 150g ciecierzycy Halina
  • 1 duża marchewka pokrojona w plastry
  • 1 mała cukinia pokrojona w plastry
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 papryka zielona pokrojona w plastry
  • 1 papryka czerwona pokrojona w plastry
  • 100g mrożonej fasolki szparagowej
  • 50g groszku mrożonego
  • 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 100g liści szpinaku
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 700ml bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżeczka ziół prowansaldzkich
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować w dużej ilości osolonej wody. powinna być miękka ale nie rozpadająca się.
  2. Na mocno rozgrzanej dużej patelni usmażyć pieczarki i odstawić do innego naczynia. Na patelni rozgrzać kolejną porcję oliwy dodać cebulę z czosnkiem i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać marchew, cukinie oraz papryki i całość smażyć przez kolejne 2 minuty.
  3. Do warzyw dodać przyprawy i koncentrat. Smażyć przez 5 minut często mieszając. Zalać warzywa bulionem lub wodą, dodać sos sojowy oraz ciecierzycę, w razie potrzeby doprawić solą. Gotować przez 10 minut. Na koniec dodać groszek, fasolkę oraz szpinak i całość gotować jeszcze przez 5-10 minut.

Smacznego!