Gołąbki wegetariańskie z ryżem 4 kolory marki Britta i soczewicą marki Halina to sposób na pyszny i pełnowartościowy obiad.
Składniki:
- 1 op. ryżu 4 kolory marki Britta
- 1 szklanka suchej soczewicy marki Halina
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- olej
- sól
- pieprz
- kilka kropli tabasco (wg uznania)
- 12–15 dużych liści kapusty
- 2–15 zblanszowanych liści pora (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
Dodatkowo
- 1/2 kg pomidorów koktajlowych
- gałązki tymianku, koszyczki fenkułu (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Soczewicę ugotuj dzień wcześniej według zaleceń producenta.
- Kapustę sparz we wrzątku. W tym celu wkładaj liście kapusty na ok. 2 minuty do wrzątku, następnie przelewaj je zimną wodą.
- Usuń zgrubienia z kapusty.
- Ugotuj ryż według wskazań producenta.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na największych oczkach. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na największych oczkach.
- Rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, chwilkę blanszuj, mieszając. Dodaj pieczarki i mieszając doprowadź do odparowania wody.
- Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj tam także ugotowany ryż. Całość wymieszaj i dopraw.
- Kolejne liście kapusty napełnij solidną porcją farszu i złóż kształtując gołąbki. Przydatny tu może być por, którym można owinąć gołąbki, jak paczuszki. Postępuj tak ze wszystkimi gołąbkami.
- Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, na nie wyłóż gołąbki poprzesypywane pokrojonymi pomidorkami, następnie kolejne warstwy gołąbków i pomidorków. Wlej 3/4 szklanki bulionu warzywnego, ułóż na gołąbkach koszyczki fenkułu oraz gałązki tymianku. Przykryj pozostałymi liśćmi i włóż do piekarnika z ustawioną opcją termoobieg na 35 minut. Po tym czasie ściągnij zewnętrzne liście i już w normalnym trybie (góra-dół) dopiecz gołąbki przez ok. 15 minut (sprawdź ich upieczenie nakłuwając gołąbek ostrym nożem).