Skip to main content

Faszerowane papryki to klasyk, który nigdy się nie nudzi. W naszej wersji proponujemy nadzienie z kaszy gryczanej Halina, grzybów oraz tofu. Aromatyczne, jesienne i bardzo smaczne!

Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej palonej
  • 2 papryki
  • 1 cebulką dymka posiekana
  • 25 gram suszonych grzybów
  • 100g cukini pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 wędzone tofu
  • 1/2 łyżki świeżego rozmarynu posiekanego
  • 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • Olej do smażenia
  • Sól o pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na 30 minut. Posiekać.
  2. Papryki przepołowił i usunąć gniazda nasienne. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Tofu rozkruszyć drobno za pomocą widelca.
  4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć tofu, aż się przyrumieni. Dodać cukinię i smażyć przez 3 minuty. Na koniec dodać grzyby, cebulę, czosnek, całość smażyć jeszcze 5 minut. Wymieszać z ugotowaną kaszą, dodać masło, doprawić solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i natką pietruszki.
  5. Farsz nakładać do wydrążonych papryk. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać na dno 100ml wody, przykryć folią aluminiową, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i piec jeszcze 10 minut