Faszerowane papryki to klasyk, który nigdy się nie nudzi. W naszej wersji proponujemy nadzienie z kaszy gryczanej Halina, grzybów oraz tofu. Aromatyczne, jesienne i bardzo smaczne!
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej palonej
- 2 papryki
- 1 cebulką dymka posiekana
- 25 gram suszonych grzybów
- 100g cukini pokrojonej w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 wędzone tofu
- 1/2 łyżki świeżego rozmarynu posiekanego
- 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- Olej do smażenia
- Sól o pieprz
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na 30 minut. Posiekać.
- Papryki przepołowił i usunąć gniazda nasienne. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Tofu rozkruszyć drobno za pomocą widelca.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć tofu, aż się przyrumieni. Dodać cukinię i smażyć przez 3 minuty. Na koniec dodać grzyby, cebulę, czosnek, całość smażyć jeszcze 5 minut. Wymieszać z ugotowaną kaszą, dodać masło, doprawić solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i natką pietruszki.
- Farsz nakładać do wydrążonych papryk. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać na dno 100ml wody, przykryć folią aluminiową, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i piec jeszcze 10 minut