Skip to main content

Mniej znane chili – a więc sin carne (bez mięsa) jest równie pyszne co mięsny odpowiednik, czyli chili con carne. Pyszna fasola, soczewica, mnóstwo aromatycznych przypraw i warzyw. Spróbujecie? 

Składniki:

  • Pół opakowania soczewicy czerwonej halina
  • 100 czerwonej suszonej fasoli Halina
  • 1 cebula posiekana
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 1 mały batat obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • natka pietruszki posiekana
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, smażymy cebulę z czosnkiem aż się lekko zarumieni, dodajemy bataty i suchą soczewicę. Smażymy przez pół minuty i zalewamy szklanką wody. Dodajemy wszystkie przyprawy, kukurydzę, fasolę i pół łyżeczki soli. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą.
  3. Po około 15-20 minutach soczewica powinna być miękka. Doprawić solą i pieprzem, przed podaniem oprószyć natką pietruszki lub natką kolendry